Persoonlijke effectiviteit in combinatie met de essentie van (be)leven en kwalitatief hoog(st)waardig zaken doen. Met behulp van de collega's van Aangenamer Academy wordt bijvoorbeeld (samen) gewerkt om altijd, altijd, altijd eerlijk en open te handelen en leven. Een essentieel onderdeel dat we binnen Aangenamer altijd zullen blijven nastreven en naleven.
één van de opleidingen die je in verschillende vormen krijgt, en te maken heeft met OPEN en (H)EERLIJK COMMUNICEREN is de dialoog.
Belang van dialoog
Het is van essentieel belang dat rond de onderwerpen die besproken worden een open ruimte gecreëerd en in stand gehouden wordt. Die ruimte biedt plaats aan verschillende opvattingen, zienswijzen, belevingen en handelingen. Ieders inbreng in die ruimte is welkom en van belang. Compromissen zijn in een dialoog niet aan de orde want daarbij moet iedereen inleveren en komt niemand volledig tot zijn recht (geen win-win).
De dialoog is er om elkaar te begrijpen, aan te voelen en onderzoeken van alle zienswijzen. Hierdoor ontstaat communicatie van een hogere orde en komen alle aspecten van beleving tot hun recht komen. De beslissingen die uiteindelijk genomen worden, worden gedragen door de hele groep. (win-win) Indien er geen win-win kan worden gevonden kan worden gecreëerd ontstaat de beslissing om geen overeenkomst te sluiten (no-deal).
De dialoog is bijzonder geschikt voor vraagstukken die complex zijn, gevoelig liggen en waarbij grote verschillen zijn tussen de deelnemers. Vanuit de dialoog ontstaat in de groep een impuls tot co-creativiteit, co-operatie en een draagvlak voor duurzame, allen bevredigende samenwerking.
Kenmerken van een dialoog zijn ook:
1. De dialoog is gebaseerd op respect voor uiteenlopende zienswijzen.
2. In de dialoog wordt intensief geluisterd.
3. In de dialoog kan ieder zich uiten zonder onderbroken te worden en wordt ieders bijdrage als belangrijk beschouwd.
4. In de dialoog vindt de communicatie vertraagd plaats
5. In de dialoog ontstaat een context, waarin verschillende meningen naast elkaar (i.p.v. tegenover elkaar) geplaatst worden. In de dialoog worden de tegenstellingen gedragen en verdragen tot er gedeelde nieuwe betekenissen in het gemeenschappelijk denken ontstaan.
6. In de dialoog heeft iedere deelnemer de mogelijkheid, in de ontmoeting met de meningen van anderen, het eigen denken en de grenzen daarvan bewust te onderzoeken.
7. In de dialoog zijn openheid en authenticiteit vereist.
8. De dialoog is gebaseerd op de absolute gelijkwaardigheid en vrijwillige deelname van de deelnemers.
De kracht van de indianen
De dialoog was/is vooral bekend van en bij Indianen. Er wordt een cirkelvormige opstelling gekozen waarin iedereen elkaar kan en waar een midden het centrum van de groep symboliseert. Vaak wordt ook een een spreeksteen gebruikt en mag uitsluitend degene die de steen in zijn bezit heeft spreken. De dialoog is een (voor velen onbekende) vorm van communiceren die bij juiste wijze van uitvoeren een aanmerkelijk hoger doel bereikt en hoger bewustzijn aanspreekt dan andere vormen van overleg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten